Bygg ditt egna chokladhus // Make your own chocolate house

Marabou Foto Emily Dahl-1

Marabou Foto Emily Dahl-2

Marabou Foto Emily Dahl-3

Marabou Foto Emily Dahl-4
Foto: Emily Dahl/Arsenik fotografi för Marabou Sverige

Hej! För ett par månader sedan var det jul i min studio. Marbou hade bett mig att skapa och plåta chokladhus åt dem inför julen, och jag tackade så klart ja snabbare än snabbt! Så mitt i varma september stod jag och sjöng jullåtar för full hals och blandade kristyr som om det inte fanns någon morgondag. Jag fick helt fria händer att bygga och styla huset som jag ville, och jag tyckte det kändes lite roligare att göra något pudrigt och pastelligt än att gå på den klassiska röd-gröna looken. Hur man bygger huset kan ni just nu läsa hos bland annat Elle Mat & Vin, eller i Expressens julbilaga som finns i butik nu.

För att pynta huset blandade jag min egna kristyr. Jag har ganska höga krav på en kristyr, den måste vara både fast i konsistensen, krämig (inte torr!) och samtidigt tork snabbt. Här kommer receptet som jag använt vid plåtningen ovan, och som jag tycker är det bästa:

Emilys kristyr (dubbla mängden om du som jag gillar mycket kristyr på ditt chokladhus)

1 äggvita
5-6 dl florsocker
2 krm ättiksprit

Vispa äggvitan och ättikan i en köksmaskin eller med en elvisp och tillsätt florsocker successivt. Vispa smeten länge, runt 10 minuter, och häll sedan över till en sprits med eller utan tyll. Börja dekorera ditt hus omgående. Hurra!

Som pynt använde jag mjölkchoklas-Non stops och minimarshmellows i pastellfärger. Avslutningsvis pudrade jag så klart massor med florsocker över – allt blir ju finare med ett lager florsocker, eller hur?

Ha det fint!

Emily

In English:

A couple of months ago I was asked by chocolate company Marabou to create and photograph their version of a gingerbread house: a chocolate bar house. Ofc I was all over the idea, and above you can see how it all turned out. The instructions for making your own house are no available on Swedish culinary site Elle Mat & Vin (they are easy so just hit Google translate!). For decorations I used milk chocolate buttons in pastel colors and mini marshmallows, and of course a lot of powdered sugar to make it look nice and cosy for winter. I wanted to give you all my recipe for royal icing, which I created for this project:

Emily’s Royal Icing

1 egg white
2-2 1/2 cups powdered sugar
1/2 teaspoon vinegar essence

Whisk the egg white and vinegar essence and add the powdered sugar little but little until all of is has been absorbed into the egg batter. Whisk in a kitchen aid or similar machine on high speed for approx 10 minutes. Fill a pastry bag with icing and begin decorating the chocolate house straight away. Yay! Have fun building and decorating your house!

xox

Emily