Eat Poland // Eat Poland

EatPoland event Foto Emily Dahl-2
Åh jag var på ett så himla fint event nyligen, som anordnades av polska magasinet USTA tillsammans med Polska ambassaden och Polska institutet i Stockholm under parollen ”Eat Poland”.

EatPoland event Foto Emily Dahl-3
Syftet med projektet är att lansera polsk mat som något mer nyanserat än de klassiska pierogi och bigos – och även om jag älskar dem båda så var det intressant att testa nya polska smaker. De påminner ju mycket om våra svenska smaker med sälta och syra, men de här rätterna skapade av säsongens råvaror av kock René Redzepi var lite extra spännande.

EatPoland event Foto Emily Dahl-4
Middagen serverades på Sjö & Land på Strandvägen och det var så himla fin utsikt.

EatPoland event Foto Emily Dahl-5
Såhär såg menyn ut. Kocken René berättade att han letar upp nya råvaror i varje stad de besöker, och så gör han en tolkning av polska rätter med de lokala råvarorna. Sånt tänk gillar man ju!

EatPoland event Foto Emily Dahl-7

EatPoland event Foto Emily Dahl-6
Rotselleri med macadamianöt och syrliga polska kosztela-äpplen.

EatPoland event Foto Emily Dahl-8
Rökt sik med creme fraiche och krasse. Älska krasse!

EatPoland event Foto Emily Dahl-10
Polsk grönsakssoppa med färsk morot och färska ärtor. Så himla underbart!

EatPoland event Foto Emily Dahl-11

EatPoland event Foto Emily Dahl-9
Sallad på rödbetor med öring och färsk pepparrot. Öringen var perfekt tillagad med precis lagom mycket kärna.

EatPoland event Foto Emily Dahl-12
Och så kammusslor med bovete, vitlök och lavendel. Låter knasigt men var så himla gott.

Jag är ju gift med en halvpolsk man så jag har ju redan en viss kunskap kring det polska köket, men den här kvällen fick mig verkligen att vilja åka till Polen en dag (jag har ju fortfarande aldrig varit där! Galenskap!). Först måste jag bara återhämta mig efter vår treveckors matresa i USa, men sen: sen blir det ätresa av!

Ha det fint!

Emily

In English:

I recently was invited to an event hosted by the Polish embassy and Polish institute in Sweden together with the magazine USTA. It was an amazing dinner event with loads of great Polish contemporary dishes created by chef René Redzepi. Now all I wanna do is go to Poland and continue to discover the Polish cuisine. Maybe in 2016! xoxo Emily