Supersalt lakritsglass med krossad mörk choklad // Super salty liquorice ice cream with crushed dark chocolate

Super Salty Liquorice Ice Cream from Milk&Arsenic-9264

Super Salty Liquorice Ice Cream from Milk&Arsenic-9251

Super Salty Liquorice Ice Cream from Milk&Arsenic-9257

Super Salty Liquorice Ice Cream from Milk&Arsenic-9259
Jag älskar salt. Jag älskar salt på ett sätt som många tycker är lite sjukligt, har jag märkt. För mig är det till exempel helt rimligt att äta havssaltflingor direkt ur förpackningen, eller att hälla salt på sådana där salta vingummin innan man stoppar dem i munnen. Jag har alltid älskat salt. Därför lärde jag mig tidigt att inte översalta mat när jag lagar mat till andra, och nu för tiden har jag blivit ganska bra på att känna av var ”normala” människors saltgräns går. Samtidigt VET jag ju att det finns fler som mig där ute – ni som, liksom jag, tycker att lakrits ska vara så salt att tungan krullar sig, annars får det vara. Den här glassen är till er. <3

Förra veckan fick jag hem ett bud ifrån Marabou Premium eftersom de nu lanserar en ny mörk choklad de kallar Cocoa Salty Liquorice. Ni kan ju tänka er min pepp. Och chokladen var god, bara inte så salt och lakritsig som jag hade velat. Så då fick jag idén att den skulle göra sig perfekt i en riktig lakritsglass. Glassen blir härligt salt, men samtidigt krämig och klassiskt gelato-mjuk i konsistensen, och chokladen bryter av perfekt mot sältan. Receptet är för 4 personer eller en glupsk saltälskare:

Supersalt lakritsglass med krossad mörk choklad
4 tsk lakritspulver
3 tsk havssalt
1 förpackning Lakrisal
2 msk flytande honung
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
6 äggulor
1 dl strösocker
100 gram mörk choklad, gärna Marabou Premiums Cocoa Salty Liquorice

Börja med att mortla Lakrisalen till pulver i en mortel. Häll grädde, mjölk och honung i en vid gryta eller teflonstekpanna, tillsätt Lakrisalpulvret, saltet och lakritspulvret, och låt koka upp. Rör om ordentligt tills allt Lakrisal- och lakritspulver smält helt. Ställ åt sidan och låt svalna. Vispa äggulorna och sockret pösigt. Rör ned äggblaningen i lakritssmeten och låt sjuda på svag värme tills smeten tjocknar. Tänk på att det inte fåt börja koka! Häll över i en skål och låt svalna helt. Kör i en glassmaskin enligt glassmaskinens anvisningar, och hacka chokladen fint. Vänd ned chokladhacket i glassmeten med en slickepott, och häll över i en glas- eller metallförpackning att förvara glassen i (en brödform går jättebra t ex) täck med lock eller plastfolie. Låt stå i minst 4 timmar, helst ett dygn. Ät!

Ha det fint!

Emily

Units used for this recipe:
4 teaspoons liquorice powder
3 teaspoons sea salt
1 package Lakrisal or other hard salt liquorice candy
2 tablespoons liquid honey
1 1/4 cups whipping cream
3/4 cups milk
6 egg yolks
1/2 cup granulated sugar
3 1/2 oz of dark chocolate

To read the rest of this recipe, hit the Translate button in the right-hand menu. xoxo Emily